Aan de slag: zo maak je zelf wijn

Iedere wijnliefhebber heeft er stiekem ooit wel al eens van gedroomd om zelf je eigen wijn te maken. Maar bij de meeste mensen blijft het vaak ook bij dromen, omdat ze denken dat wijn maken redelijk ingewikkeld is. Toch is niet minder waar en hoeft je eigen wijn maken helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er bestaan zelfs verschillende boeken die je als beginnende wijnbouwer op weg helpen om zelf je wijn te maken. Wie niet zo graag een boek leest, kan uiteraard ook gewoon het internet gebruiken om op zoek te gaan naar tips bij het maken van je eigen wijn. Wij van Zuidflank zetten alvast de vier belangrijkste processen tijdens het maken van wijn op een rijtje en geven je meteen ook enkele tips mee!

Sap winnen uit druiven

Het hele proces begint met het aankopen van druiven waaruit je vervolgens sap kunt winnen. Deze druiven kun je aankopen, maar je kunt ze ook zelf gaan plukken. Afhankelijk van de apparaten die je in huis hebt, kun je op verschillende manieren sap winnen. Stomen, pulpgisting en koken zijn drie voorbeelden van manieren waarop je sap uit druiven kunt winnen. De makkelijkste methode van de drie is sap winnen door gebruik te maken van een stoomextractor.

De wijn laten gisten

Nadat je lekker sap uit de druiven gewonnen hebt, is het tijd om alles te laten gisten. Gebruik tijdens dit proces zeker goede gist. Hoe beter de kwaliteit van je gist, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Belangrijk tijdens het gistingsproces is dat je enorm proper te werk gaat.

Tijd om te bottelen

Het bottelingsproces betekent dat je al in de eindfase zit. Voor velen is dit de leukste fase van het hele proces, omdat je eindelijk het eindresultaat te zien krijgt. Het is tijd om je zelf gemaakte wijn te bottelen. Tijdens dit proces dien je opnieuw erg proper te werk te gaan, door bijvoorbeeld alle flessen die je zal gebruiken te steriliseren. Ook de kurken moeten erg proper zijn. Koop bij voorkeur nieuwe, ongebruikte kurken zodat er geen andere geuren en aroma’s in jouw wijn terechtkomen. Etiketten kun je eenvoudig zelf maken of laten maken.

Alles mooi bewaren

Het zwaarste werk zit er eigenlijk al op. Nu is het erg belangrijk dat je de wijnflessen voldoende laat rusten. Tijdens het rustproces kan de wijn herstellen van het volledige proces. Laat alle flessen zeker gedurende twee manden gewoon liggen, voor je ze opent om te proeven. De wijnen met een hoger alcoholpercentage kun je langer bewaren dan de wijnen waar er minder alcohol in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *