De lekkere wijnen van Oost-Europa

Wanneer mensen aan wijn en wijnbouw denken, associëren ze deze termen meteen met Frankrijk en de gekende Franse wijnstreken. Maar toch zijn er nog heel wat andere wijnstreken in de wereld die het vrij goed doen, maar toch niet zo gekend zijn. Wijn uit Oost-Europa bijvoorbeeld doet bij heel wat mensen, ook bij de echte kenners, vaak de wenkbrauwen fronsen.

Toch bracht Oost-Europa tot voor de Tweede Wereldoorlog gekende en prestigieuze wijnen voort die zelfs in West-Europa hoog aangeschreven stonden. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog geraakte de verschillende wijngebieden in het Oostblok in echter in verval en verdween de wijnbouw helemaal uit beeld, de mensen hadden immers andere zorgen. De wijnen afkomstig uit Oost-Europa moesten qua kwaliteit helemaal niet onderdoen voor gekende wijnen uit Frankrijk of Italië.

Maar door de komst van de Berlijnse Muur veranderde de hele situatie. De aandacht werd vooral gericht op kwantiteit en niet langer op kwaliteit. De verschillende Oost-Europese staten zorgden ervoor dat heel wat wijngaarden in handen kwamen van de staat zodat ouderwetse familiebedrijven opgedoekt werden en er plaats gemaakt werd voor commerciële staatsbedrijven.

Bezig aan stevige remonte

De val van de Berlijnse Muur zorgde echter voor een totale ommekeer. De wijngaarden, die in bezit genomen werden door de staat, werden teruggegeven aan de burgers die op hun beurt zelfstandige wijnbedrijven oprichtten. In heel wat wijngebieden werd de traditie voortgezet en begonnen ze opnieuw met wijnbouw. De kennis en vooral de aanpak van het Oostblok leunt enorm dicht aan bij het niveau van West-Europa, wat ervoor zorgt dat de wijnen die er geproduceerd worden van steeds beter wordende kwaliteit zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *