Opwarming van de aarde gunstig voor wijnbouw in Limburg

De laatste jaren is de wijnbouw in Vlaanderen zich steeds meer gaan ontwikkelen. Deze volledig nieuwe economische sector zit in de lift en heeft de mogelijkheid om verder uit te groeien tot één van de belangrijkste takken binnen de Vlaamse landbouw. De voorbije jaren steeg de wijnproductie in Vlaanderen zienderogen en is de wijnproductie in populaire streken zoals Limburg zelfs meer dan verdubbeld. Zo wordt er tegenwoordig een kwart van alle Vlaamse wijnen in Limburg geproduceerd.

Reden van deze opvallende groei? De opwarming van de aarde. Volgens kenners is het momenteel ongeveer even warm als in de Bourgognestreek zo’n 100 jaar geleden. Dit zorgt ervoor dat de wijnen die in Limburg geproduceerd worden van echte topkwaliteit zijn.

Verschillende terroirs

Net als in het grote wijnland Frankrijk spreekt men ook in Limburg van verschillende terroirs. In Belgisch Limburg zijn er momenteel vier verschillende terroirs. Haspengouw en Maaskant zijn twee van de meest geschikte voor kwalitatieve wijnbouw. Van de twee terroirs is Haspengouw de terroir die een Bescherme Oorsprongsbenaming heeft, vergelijkbaar met een A.O.C. zoals we die in Frankrijk kennen. De Maasvallei heeft deze nog niet, maar verdient er volgens kenners zeker ook een.

Enorm intensief werk

Wijn verbouwen is niet voor iedereen weggelegd. Als wijnboer moet je vooral veel geduld hebben. Zo kan het makkelijk vier tot zelfs vijf jaar duren vooraleer je echt je eigen wijn kan gaan verkopen. Tijdens die eerste vier à vijf jaar moet je je als wijnboer intensief bezighouden met het onderhouden van je wijngaard, tot in de perfectie. Wanneer je dan na vier of vijf jaar voor het eerst je eigen wijn kan verkopen, moet je er dan eigenlijk eerst nog voor zorgen dat je je gemaakte kosten van de voorbije jaren terugverdient. Uitgerekend is het dus perfect mogelijk dat je pas na ongeveer een kleine tien jaar voor het eerst winst haalt uit de verkoop van je eigen gemaakte wijn.

Heel veel interesse om wijn te verbouwen

Toch is de interesse van mensen die zich met wijnbouw willen bezighouden enorm groot. In wijnstreken zoals Vlijtingen en de Maasvallei worden er elk jaar opnieuw wijnstokken bijgeplant, wat betekent dat er nieuwe wijnbouwers beginnen. Het is vooral de goede reputatie van de huidige Limburgse wijnboeren die anderen aanzet om zelf ook de stap te zetten.

Prachtige domeinen

In de verschillende wijnstreken in Limburg staan er werkelijk prachtige domeinen waar wijnboeren zich gevestigd hebben om hun eigen zaak uit de grond te stampen. Ondanks het toenemend aantal wijnboeren zijn er in Limburg nog talloze boerderijen of villa’s te koop waar je als beginnende wijnboer perfect je kunt starten met het verbouwen van wijn. Wij raden je alvast aan om regelmatig de verschillende panden te bekijken indien je echt interesse hebt om als wijnboer van start te gaan in Limburg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *