Is een wijnkasteel kopen een utopie?

Nadat ik doorheen de jaren verschillende bezoeken gebracht heb aan bekende en minder bekende wijnkastelen ben ik beginnen beseffen dat ik langzaam aan eigenlijk zelf een droom ontwikkeld heb. Een droom die ik in de toekomst maar wat graag zou willen verwezenlijken. Uiteraard is het een droom, wat betekent dat het niet altijd mogelijk is om die te dan ook daadwerkelijk te verwezenlijken.

 
Ik vertel je over mijn droom…

Toch is die droom die ik koester niet onmogelijk. Laat ik je eerst wat vertellen over mijn droom. Doorheen de jaren ben ik beginnen beseffen dat het ontwikkelen van je eigen wijn een soort van persoonlijk hoogtepunt moet zijn wanneer je, net zoals ik, een wijnkenner en wijnliefhebber bent. Dat je zelf, op eigen houtje, het volledige proces van druif tot wijn doormaakt en zo je eigen fles wijn kunt produceren.

Ik zeg produceren, maar het zou zeker niet de bedoeling zijn om over te gaan tot massaproductie. Dit is trouwens als beginnende chateau ook niet mogelijk, behalve je echt een wijn ontwikkeld hebt die een schot in de roos blijkt te zijn en je er meteen de juiste afzetmarkt voor kan vinden.

 
Wijnkasteel als belegging

Doorheen de jaren heb ik dan ook tijdens de vele bezoeken die ik gebracht heb aan wijnkastelen de verschillende productieprocessen van dichtbij meegemaakt en hoe meer ik er over las en over te horen kreeg, hoe meer interesse ik kreeg in dat proces. Naarmate de interesse toenam, ben ik mij steeds meer gaan informeren over wijnkastelen en over de verkoop en aankoop van zo’n wijnkastelen.

Verschillende immowebsites zoals Optima Global Estate bieden wijnkastelen te koop aan. Die worden dan weer opgekocht door mensen die niet echt interesse hebben in het maken van hun eigen wijn, maar die wel interesse hebben in de waarde van zo’n kasteel. Ze kopen dus met andere woorden een wijnkasteel als belegging. Vervolgens stellen de eigenaars van die opgekochte kastelen oenologen en managers te werk die instaan voor het produceren van de wijnen. Na een aantal jaar bekijken ze hoeveel de waarde van het kasteel is, en of ze het kunnen verkopen met winst.

Uiteraard is het mijn droom om zelf een eigen wijnkasteel te hebben en er op volledig zelfstandige basis een eigen wijn te produceren. Dromen mag toch hé?

  2 comments for “Is een wijnkasteel kopen een utopie?

 1. Wim
  februari 10, 2016 at 16:17

  Ik hoop dat je je droom kan waarmaken! In ieder geval… Mocht je ooit in een wijnkasteel wonen dan raad ik je aan hoeslakens met een druivenmotief te kopen! :-)) Je kan zoiets vinden op 3 suisses: https://www.3suisses.be/nl/C-2943925-hoeslakens.htm

  • Edouard
   februari 10, 2016 at 16:19

   Haha, fantastisch idee! Zal ik zeker doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *