Spanje is het derde grootste wijnland ter wereld

Naast Frankrijk is ook Spanje een zeer populair land wanneer we het over het produceren van wijn hebben. Net als in Frankrijk vind je er heel wat verschillende regio’s waar ze wijn maken. Maar naast wijn worden er ook andere dranken, op basis van wijn, gemaakt zoals sherry en rioja. Daarnaast heb je er ook nog het “zusje” van de Franse champagne: de cava. Ook deze drank is gebaseerd op wijn.

Net als in het controlesysteem in Frankrijk heeft ook Spanje z’n eigen controlesysteem. Het DOC (denominacion de origen) controleert de herkomst van de druiven en de kwaliteit van de geproduceerde wijnen. Het DOC label is een strikter en veel strenger label dan het DO-label, dat gebruikt wordt voor andere streekproducten zoals olijfolie.
Ook hier heb je verschillende wijnregio’s

Zelf heb ik tot nu toe weinig Spaanse wijnkastelen bezocht. Wel heb ik er zelf al heel veel over opgezocht en kan ik je zeggen dat Spanje zeker een aan te raden land is voor mensen die graag wijnkastelen bezoeken. In Spanje is de onderverdeling van de wijnregio’s net als in Frankrijk vrij simpel. Zowel in het noorden, het oosten, het zuiden en het centrale deel van Spanje vind je heel wat verschillende wijnregio’s. Uiteraard leent het landschap en de ondergrond zich niet altijd tot het maken van wijn. In gebieden zoals de Sierra Nevada bijvoorbeeld wordt er uiteraard geen wijn verbouwd.

Door de weerkundige verschijnselen is het in het noorden van Spanje over het algemeen een stuk frisser dan bijvoorbeeld in het zuiden van Spanje. Er valt ook heel wat meer regen dan in het zuiden. Deze verschijnselen hebben dan weer rechtstreeks invloed op het soort druiven dat gekweekt wordt in die regio. Vooral de streken Galicië, Rioja, Navarra en Aragon zijn zeer populaire wijngebieden. Wanneer je wijnkastelen in de streek Rioja bezoekt, zal je al snel merken dat de Franse Bordeaux-streek niet heel ver af is. Het ligt namelijk op enkele honderden kilometers.

Het grootste wijnbouwgebied van Spanje is wellicht het gebied rond Madrid. Ten zuiden en ten zuidoosten van Madrid vind je de zelfstandige regio Castillië-La Mancha.
Leuk weetje…

Een leuk weetje voor de geïnteresseerden: van alle wijnlanden ter wereld heeft Spanje de meeste wijnranken. In totaal zijn alle verschillende wijnregio’s goed voor ongeveer 1 miljoen hectare beplant gebied. Uitgerekend is dit ongeveer een zevende van de wereldwijde wijnbouwbeplanting. Toch staat Frankrijk nog steeds op één, Italië op twee en Spanje op drie wanneer we kijken naar het totaal aantal liter wijn dat geëxporteerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *