Prachtig wijnkasteel in de Var in Zuid-Frankrijk

Al van toen ik nog een beginnende wijnkenner was die nauwelijks het verschil kon tussen de verschillende soorten van druiven ben ik gefascineerd door de wijnkastelen in Spanje en Frankrijk. Het was dan ook één van mijn vele dromen om later zoveel mogelijk verschillende wijnkastelen te bezoeken. Daarom breng ik sinds enkele jaren geregeld een bezoek aan een wijnkasteel in Frankrijk of Spanje.

 

Eigendom van ambitieuze familie

Een tijdje geleden heb ik het wijnkasteel “Château de Majoulière” bezocht. Het kasteel is ontstaan in 2007, wat dus betekent dat het nog een relatief jong wijnkasteel is. Vaak denk je bij het horen van het woord “kasteel” aan oude, vervallen gebouwen die geen dienst meer doen. Bij dit gebouw is dit zeker niet het geval. Het kasteel is eigendom van de gekende familie Reher-Van Baelen en is ontstaan uit een droom in de eerste plaats en de ambitie om eigen wijn te produceren in de tweede plaats. Het woord “majoulière” betekent dan wijnstok of wijngaard in het oud-Provençaals.

Op deze grond, die ongeveer 12 hectaren omvat, wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Door de zachte zuidelijke helling die er is en hoofdzakelijk leem en kalk bevat, is de ondergrond prima voor het verbouwen en het maken van wijn. De wijnstokken die je vindt op de grond die eigendom is van A.O.C. Coteaux Varois zijn gemiddeld 25 jaar of zelfs ouder en bestaan uit de volgende soorten:

  • Syrah
  • Grenache
  • Cinsault
  • Cabernet Sauvignon

 

Ecologisch verantwoorde behandeling

Voor de niet-kenners: A.O.C. is een afkorting en staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Dit betekent dat de grond waarop de wijnstokken staan op een ecologische manier behandeld worden en bovendien ook manueel gesnoeid worden. Alles wordt dus met de grootste zorg behandeld, iets wat moet wanneer je in contact komt met kostbare producten zoals dergelijke druiven.
In het wijnkasteel “Château de Majoulière” maakt men enkel rode wijn en rosé wijn. Momenteel zijn er ook plannen om in de toekomst de productie van witte wijn op te starten. Om dit mogelijk te maken werden enkele jaren geleden reeds twee verschillende soorten druiven aangeplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *